Torcik truskawkowy na święta

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • opakowanie mrożonych truskawek Poltino (rozmrożone i osuszone)
  • Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Biszkopt:

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj prostokątną blachę o wymiarach ok. 20x30 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.
    • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
    • Dodaj żółtka, miksując na niskich obrotach.
    • Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
    • Wylej ciasto na blachę i piecz przez 20-25 minut. Po wystudzeniu, przekrój biszkopt na trzy równe prostokątne warstwy.
  • Krem:

    • Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
    • Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, miksując do uzyskania jednolitego kremu.
  • Składanie tortu:

    • Na pierwszą warstwę biszkoptu nałóż równą warstwę kremu, ułóż część truskawek.
    • Przykryj drugą warstwą biszkoptu i powtórz czynność.
    • Na trzecią warstwę nałóż krem, dekorując go truskawkami oraz kleksami kremu.
    • Oprósz całość cukrem pudrem.
  • Chłodzenie:

    • Wstaw tort do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background