Tort leśny mech

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 588 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku Poltino
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • sok z całej cytryny
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru
  • owoce do dekoracji (jagody, borówki, maliny)

Sposób przygotowania:

  • Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
  • Skropić sokiem z połowy cytryny i zblendować.
  • Jajka zmiksować z cukrem i stopniowo wlewać olej.
  • Kiedy powstanie gładka masa, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Ponownie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie.
  • Dodać szpinak i wymieszać łyżką. 
  • Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm.) i piec w 180°C ok. 60 minut.
  • Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z formy. 
  • Do mascarpone dodać pozostały sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać.
  • Dodać schłodzoną kremówkę i zmiksować, aż masa zgęstnieje. 
  • Ciasto pokroić na 4 blaty i górny pokruszyć.
  • Na dolny nałożyć warstwę kremu, nakryć drugim blatem i lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę kremu i kolejny blat.
  • Pozostały krem rozprowadzić na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypać pokruszonym ciastem.
  • Udekorować owocami.
Smacznego 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background