Nasze sprawdzone przepisy
Tort leśny mech
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: W 1 porcji 588 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 734
0
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku Poltino
- 3 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- półtorej szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sok z całej cytryny
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- owoce do dekoracji (jagody, borówki, maliny)
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
- Skropić sokiem z połowy cytryny i zblendować.
- Jajka zmiksować z cukrem i stopniowo wlewać olej.
- Kiedy powstanie gładka masa, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ponownie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie.
- Dodać szpinak i wymieszać łyżką.
- Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm.) i piec w 180°C ok. 60 minut.
- Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z formy.
- Do mascarpone dodać pozostały sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać.
- Dodać schłodzoną kremówkę i zmiksować, aż masa zgęstnieje.
- Ciasto pokroić na 4 blaty i górny pokruszyć.
- Na dolny nałożyć warstwę kremu, nakryć drugim blatem i lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę kremu i kolejny blat.
- Pozostały krem rozprowadzić na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypać pokruszonym ciastem.
- Udekorować owocami.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0