Tort leśny mech

Szybki i łatwy w przygotowaniu Kurczak w sosie curry z brokułami. Zawsze smaczne i zdrowe przepisy.

Czas gotowania: 70 minut min.
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku Poltino
3 jajka
2/3 szklanki oleju
półtorej szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
sok z całej cytryny
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
owoce do dekoracji (jagody, borówki, maliny)

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku. Skropić sokiem z połowy cytryny i zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i stopniowo wlewać olej. Kiedy powstanie gładka masa, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie. Dodać szpinak i wymieszać łyżką. 

Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm.) i piec w 180°C ok. 60 minut. Odstawić do wystygnięcia, po czym wyjąć z formy. 

Do mascarpone dodać pozostały sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać. Dodać schłodzoną kremówkę i zmiksować, aż masa zgęstnieje. 

Ciasto pokroić na 4 blaty i górny pokruszyć. Na dolny nałożyć warstwę kremu, nakryć drugim blatem i lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę kremu i kolejny blat. Pozostały krem rozprowadzić na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypać pokruszonym ciastem. Udekorować owocami.

Smacznego 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background