Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¾ szklanki maki pszennej
- ¼ szklanki maki ziemniaczanej
- 6 łyżek nalewki truskawkowej
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 500 gram serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie truskawek mrożonych Poltino
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Smacznego :)
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć.
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij i połóż na desce do krojenia, górną warstwą do dołu. Zostaw do wystudzenia.
- Gdy biszkopt będzie już chłodny, wyjmij go z formy i przekrój na pół. Każda z połówek nasącz nalewką truskawkową.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
- Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder wsyp do misy miksera. Ubij całość na gęsty krem.
- Truskawki zblenduj i dodaj do masy śmietanowej. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Jednak nie całkiem, niech powstanie marmurkowa konsystencja.
- Tak przygotowany krem wyłóż na jeden z biszkoptów. Następnie przykryj go drugim i na wierzchu również nałóż masę śmietanowo – truskawkową. Całość udekoruj truskawkami.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0