Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki maki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
6 łyżek nalewki truskawkowej
Masa śmietanowo – truskawkowa:
400 ml śmietany kremówki 36%
500 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie truskawek mrożonych Poltino
6 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki maki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
6 łyżek nalewki truskawkowej
Masa śmietanowo – truskawkowa:
400 ml śmietany kremówki 36%
500 gram serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie truskawek mrożonych Poltino
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć.
Tortownice wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
Gotowe ciasto wyjmij i połóż na desce do krojenia, górną warstwą do dołu. Zostaw do wystudzenia.
Gdy będzie już chłodny, wyjmij go z formy i przekrój na pół. Każda z połówek nasącz nalewką truskawkową.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder wsyp do misy miksera. Ubij całość na gęsty krem.
Truskawki zblenduj i dodaj do masy śmietanowej. Delikatnie szpatułka wymieszaj. Jednak nie całkiem, niech powstanie marmurkowa konsystencja.
Tak przygotowany krem wyłóż na jeden z biszkoptów. Następnie przykryj go drugim i na wierzchu również nałóż masę śmietanowo – truskawkową. Całość udekoruj truskawkami.
Smacznego :)
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wszystkie składniki muszą się ładnie połączyć.
Tortownice wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez około 40 minut.
Gotowe ciasto wyjmij i połóż na desce do krojenia, górną warstwą do dołu. Zostaw do wystudzenia.
Gdy będzie już chłodny, wyjmij go z formy i przekrój na pół. Każda z połówek nasącz nalewką truskawkową.
Masa śmietanowo – truskawkowa:
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder wsyp do misy miksera. Ubij całość na gęsty krem.
Truskawki zblenduj i dodaj do masy śmietanowej. Delikatnie szpatułka wymieszaj. Jednak nie całkiem, niech powstanie marmurkowa konsystencja.
Tak przygotowany krem wyłóż na jeden z biszkoptów. Następnie przykryj go drugim i na wierzchu również nałóż masę śmietanowo – truskawkową. Całość udekoruj truskawkami.
Smacznego :)
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0