Warstwowy Deser Truskawkowy z Mrożonymi Truskawkami

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 120 min
Czas całkowity: 140 min
Ilość porcji: 6
Kalorii: 412 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek marki Poltino 
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 100 g biszkoptów (pokruszonych)
  • Świeże truskawki (do dekoracji)
  • Kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie galaretki truskawkowej:
    Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast części wody użyj blendera, aby zmiksować mrożone truskawki Poltino. Po wymieszaniu odstaw galaretkę do lodówki, aby zaczęła tężeć, ale nie była jeszcze całkowicie sztywna.

  • Przygotowanie kremu mascarpone:
    W misce ubij śmietankę na sztywno, dodając cukier puder. Następnie delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone, tworząc puszysty krem. Dodaj kilka kropli soku z cytryny dla odświeżającego smaku.

  • Przygotowanie biszkoptowej podstawy:
    Na dnie małych foremek lub obręczy wyłóż pokruszone biszkopty. Możesz lekko nasączyć je sokiem z cytryny, aby zmiękły i nabrały smaku.

  • Warstwowanie deseru:
    Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu mascarpone, a następnie nałóż lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Na wierzch wyłóż resztę kremu mascarpone, tworząc estetyczne warstwy. Schłodź deser w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby wszystko dobrze stężało.

  • Dekoracja:
    Udekoruj deser świeżymi truskawkami oraz ewentualnie posypką z pokruszonych biszkoptów. Możesz również dodać dodatkową galaretkę lub krople soku z granatu dla dekoracji.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background