Nasze sprawdzone przepisy
Warstwowy Deser Truskawkowy z Mrożonymi Truskawkami
Składniki:
- 300 g mrożonych truskawek marki Poltino
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 100 g biszkoptów (pokruszonych)
- Świeże truskawki (do dekoracji)
- Kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie galaretki truskawkowej:
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast części wody użyj blendera, aby zmiksować mrożone truskawki Poltino. Po wymieszaniu odstaw galaretkę do lodówki, aby zaczęła tężeć, ale nie była jeszcze całkowicie sztywna. -
Przygotowanie kremu mascarpone:
W misce ubij śmietankę na sztywno, dodając cukier puder. Następnie delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone, tworząc puszysty krem. Dodaj kilka kropli soku z cytryny dla odświeżającego smaku. -
Przygotowanie biszkoptowej podstawy:
Na dnie małych foremek lub obręczy wyłóż pokruszone biszkopty. Możesz lekko nasączyć je sokiem z cytryny, aby zmiękły i nabrały smaku. -
Warstwowanie deseru:
Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu mascarpone, a następnie nałóż lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Na wierzch wyłóż resztę kremu mascarpone, tworząc estetyczne warstwy. Schłodź deser w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby wszystko dobrze stężało. -
Dekoracja:
Udekoruj deser świeżymi truskawkami oraz ewentualnie posypką z pokruszonych biszkoptów. Możesz również dodać dodatkową galaretkę lub krople soku z granatu dla dekoracji.
Nasze
składniki

Komentarze 0