Wegetariański burger ze szpinakiem

Szybki i łatwy w przygotowaniu Kurczak w sosie curry z brokułami. Zawsze smaczne i zdrowe przepisy.

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Kotlety:
200 gramów ciecierzycy
1 starta marchewka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała cebula
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki płatków owsianych
1 jajko
150 gramów szpinaku Poltino
Sól i pieprz do smaku
Burger:
Bułki żytnie pełnoziarniste
Kilka listków świeżego szpinaku baby
2 pomidory czerwone
2 pomidory żółte
6 pomidorków cherry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 cukinia
 

Sposób przygotowania:

Kotlety: Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka. Ostudzić i wrzucić do misy blendera. Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewekę oraz lekko podsmażony na maśle szpinak Poltino i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę ręcznie do całkowitego połączenia. Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron.
 
Burger: Cukinię pokroić w drobne paski i smażyć przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać chrupiący chips. Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano. Całość wymieszać. Bułki przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii. Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki. Burger gotowy!
 
Smacznego ?

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background