Wegetariański burger ze szpinakiem

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Kotlety:
  • 200 gramów ciecierzycy
  • 1 starta marchewka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 mała cebula
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 150 gramów szpinaku Poltino
  • Sól i pieprz do smaku
Burger:
  • Bułki żytnie pełnoziarniste
  • Kilka listków świeżego szpinaku baby
  • 2 pomidory czerwone
  • 2 pomidory żółte
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cukinia

Sposób przygotowania:

Kotlety:
  • Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka.
  • Ostudzić i wrzucić do misy blendera.
  • Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewekę oraz lekko podsmażony na maśle szpinak Poltino i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  • Wyrobić masę ręcznie do całkowitego połączenia.
  • Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron.
Burger:
  • Cukinię pokroić w drobne paski i smażyć przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać chrupiący chips.
  • Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki.
  • Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano.
  • Całość wymieszać.
  • Bułki przekroić na pół.
  • Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii.
  • Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki.
  • Burger gotowy!
Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background