Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Kotlety:
- 200 gramów ciecierzycy
- 1 starta marchewka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 mała cebula
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- 1 jajko
- 150 gramów szpinaku Poltino
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki żytnie pełnoziarniste
- Kilka listków świeżego szpinaku baby
- 2 pomidory czerwone
- 2 pomidory żółte
- 6 pomidorków cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 cukinia
Sposób przygotowania:
Kotlety:
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka.
- Ostudzić i wrzucić do misy blendera.
- Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewekę oraz lekko podsmażony na maśle szpinak Poltino i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
- Wyrobić masę ręcznie do całkowitego połączenia.
- Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron.
- Cukinię pokroić w drobne paski i smażyć przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać chrupiący chips.
- Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki.
- Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano.
- Całość wymieszać.
- Bułki przekroić na pół.
- Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii.
- Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki.
- Burger gotowy!
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0