Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 2 opakowania bobu Poltino
- 2 cebule
- 200 gramów salami
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- szczypta suszonej wędzonej papryki
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodać miękkie masło oraz olej i sól.
- Zacząć wyrabiać, stopniowo dodając wodę.
- Kontynuować ugniatanie, aż powstanie jednolite i sprężyste ciasto.
- Dobrze jest robić to na opruszonej mąką stolnicy.
- Gotowe ciasto odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką, aby nie wyschło.
- Bób ugotować i lekko rozgnieść go widelcem w misce.
- Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Gdy ładnie się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę salami.
- Smażyć razem przez 2 minuty, a następnie przełożyć do bobu.
- Dodać sól, pieprz oraz suszoną wędzoną paprykę. Wymieszać.
- Ciasto podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienki placek. Wycinać z niego szklanką nieduże kółka.
- Na każde kółko nałożyć łyżeczką trochę farszu.
- Złożyć krążek ciasta na pół, formując pieróg.
- Ulepione pierogi przykryć ściereczką.
- W garnku zagotować wodę i osolić.
- Do wrzącej wody, partiami wrzucać pierogi.
- Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je przez około 5 minut.
- Podawać posypane rozdrobnionymi orzechami.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0