Wyjątkowe pierogi z bobem i salami.

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

500 gramów mąki
1/3 kostki masła
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
2 opakowania bobu Poltino
2 cebule
200 gramów salami
łyżka oleju
sól
pieprz
szczypta suszonej wędzonej papryki
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać miękkie masło oraz olej i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo dodając wodę. Kontynuować ugniatanie, aż powstanie jednolite i sprężyste ciasto. Dobrze jest robić to na opruszonej mąką stolnicy. Gotowe ciasto odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką, aby nie wyschło.

Bób ugotować i lekko rozgnieść go widelcem w misce. 

Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy ładnie się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę salami. Smażyć razem przez 2 minuty, a następnie przełożyć do bobu. Dodać sól, pieprz oraz suszoną wędzoną paprykę. Wymieszać.
Ciasto podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na cienki placek. Wycinać z niego szklanką nieduże kółka. 

Na każde kółko nałożyć łyżeczką trochę farszu. Złożyć krążek ciasta na pół, formując pieróg. Ulepione pierogi przykryć ściereczką. 

W garnku zagotować wodę i osolić. Do wrzącej wody, partiami wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je przez około 5 minut. Podawać posypane rozdrobnionymi orzechami.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background