Nasze sprawdzone przepisy
Zapiekana Brukselka z Bekonem i Serem
Składniki:
- 500 g mrożonej brukselki marki Poltino
- 150 g bekonu (pokrojonego w kostkę)
- 150 g sera żółtego (np. cheddar, starty)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
-
Podsmażenie bekonu:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż bekon na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Odsącz nadmiar tłuszczu i odstaw na bok. -
Przygotowanie brukselki:
Mrożoną brukselkę wrzuć bezpośrednio do gotującej się osolonej wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż będzie miękka. Odcedź i przełóż do miski. -
Przygotowanie sosu:
W małym rondelku podgrzej śmietankę, dodaj czosnek, sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aby czosnek oddał aromat. -
Łączenie składników:
Przełóż brukselkę do naczynia do zapiekania. Polej ją przygotowaną śmietanką, posyp podsmażonym bekonem oraz startym serem. Na wierzchu posyp bułką tartą, aby uzyskać chrupiącą skórkę. -
Zapiekanka:
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 15-20 minut, aż ser się roztopi, a wierzch zapiekanki będzie złocisty. -
Dekoracja i serwowanie:
Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek.
Komentarze 0