Zapiekana Brukselka z Bekonem i Serem

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 570 na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 500 g mrożonej brukselki marki Poltino 
  • 150 g bekonu (pokrojonego w kostkę)
  • 150 g sera żółtego (np. cheddar, starty)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Podsmażenie bekonu:
    Na patelni rozgrzej masło i podsmaż bekon na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Odsącz nadmiar tłuszczu i odstaw na bok.

  • Przygotowanie brukselki:
    Mrożoną brukselkę wrzuć bezpośrednio do gotującej się osolonej wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż będzie miękka. Odcedź i przełóż do miski.

  • Przygotowanie sosu:
    W małym rondelku podgrzej śmietankę, dodaj czosnek, sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty, aby czosnek oddał aromat.

  • Łączenie składników:
    Przełóż brukselkę do naczynia do zapiekania. Polej ją przygotowaną śmietanką, posyp podsmażonym bekonem oraz startym serem. Na wierzchu posyp bułką tartą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

  • Zapiekanka:
    Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 15-20 minut, aż ser się roztopi, a wierzch zapiekanki będzie złocisty.

  • Dekoracja i serwowanie:
    Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło jako danie główne lub dodatek.

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background