Zawijane bułeczki z truskawkami

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 434 w jednej bułeczce kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Pół opakowania truskawek Poltino
300 ml mleka
60 gramów drożdży
700 gramów mąki tortowej
120 gramów masła
160 gramów cukru drobnego
szczypta soli
2 jajka

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrobnij widelcem w miseczce. Wsyp 1 łyżeczkę cukru i mąki. Następnie dodaj około 70 ml letniego mleka. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

Masło rozpuść w rondelku, a następnie nieco przestudź. Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Dodaj szczyptę soli oraz 2 jajka i resztę mleka. Na koniec wlej przygotowany zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie za lepkie, podsyp mąką. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie, lekko wyrób ciasto ponownie i zroluj. Obcinaj około 4cm paski i ponownie je roluj, a następnie zawijaj, tworząc ślimaka. Tak przygotowane wkładaj do prostokątnej formy. Gdy już całą zapełnisz w wierzch każdego ślimaka wbijaj truskawki. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut. Przed podaniem polej lukrem.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background