Nasze sprawdzone przepisy
Zawijane bułeczki z truskawkami
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 434 w jednej bułeczce kcal
Poltino Przepisy kulinarne 581
0
Składniki:
- Pół opakowania truskawek Poltino
- 300 ml mleka
- 60 gramów drożdży
- 700 gramów mąki tortowej
- 120 gramów masła
- 160 gramów cukru drobnego
- szczypta soli
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozdrobnij widelcem w miseczce.
- Wsyp 1 łyżeczkę cukru i mąki.
- Następnie dodaj około 70 ml letniego mleka.
- Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie nieco przestudź.
- Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier.
- Dodaj szczyptę soli oraz 2 jajka i resztę mleka.
- Na koniec wlej przygotowany zaczyn drożdżowy.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie za lepkie, podsyp mąką.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie, lekko wyrób ciasto ponownie i zroluj.
- Obcinaj około 4cm paski i ponownie je roluj, a następnie zawijaj, tworząc ślimaka.
- Tak przygotowane wkładaj do prostokątnej formy.
- Gdy już całą zapełnisz w wierzch każdego ślimaka wbijaj truskawki.
- Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
- Przed podaniem polej lukrem.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0