Zawijane bułeczki z truskawkami

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Kalorii: 434 w jednej bułeczce kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • Pół opakowania truskawek Poltino
  • 300 ml mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 700 gramów mąki tortowej
  • 120 gramów masła
  • 160 gramów cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozdrobnij widelcem w miseczce.
  • Wsyp 1 łyżeczkę cukru i mąki.
  • Następnie dodaj około 70 ml letniego mleka.
  • Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, a następnie nieco przestudź.
  • Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier.
  • Dodaj szczyptę soli oraz 2 jajka i resztę mleka.
  • Na koniec wlej przygotowany zaczyn drożdżowy.
  • Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie za lepkie, podsyp mąką.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie, lekko wyrób ciasto ponownie i zroluj.
  • Obcinaj około 4cm paski i ponownie je roluj, a następnie zawijaj, tworząc ślimaka.
  • Tak przygotowane wkładaj do prostokątnej formy.
  • Gdy już całą zapełnisz w wierzch każdego ślimaka wbijaj truskawki.
  • Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.
  • Przed podaniem polej lukrem.

Smacznego
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background