Zielone gnocchi

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 130 gramów śmietany kremówki
  • 130 gramów ricotty
  • sól
  • pieprz
  • 150 gramów szpinaku Poltino
  • pół pęczka szałwii
  • 80 gramów parmezanu
  • 1 jajko
  • 300 gramów mąki
  • 100 gramów masła

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule i drobno posiekany czosnek. Po około 1 minucie dodać szpinak oraz drobno posiekaną szałwię. Całość smażyć około 3 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić lekko. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Pomidory wrzucić do rondelka, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Ostudzony szpinak z szałwią zblendowaćdnować. Następnie dodać parmezan, masę ziemniaczaną oraz dodać jajko, mąkę oraz ricottę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gotować partiami w osolonej wodzie, przez około 3 – 5 minut. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch wyjąc i odcedzić. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background