Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 800 gramów ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 130 gramów śmietany kremówki
- 130 gramów ricotty
- sól
- pieprz
- 150 gramów szpinaku Poltino
- pół pęczka szałwii
- 80 gramów parmezanu
- 1 jajko
- 300 gramów mąki
- 100 gramów masła
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule i drobno posiekany czosnek. Po około 1 minucie dodać szpinak oraz drobno posiekaną szałwię. Całość smażyć około 3 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić lekko. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Pomidory wrzucić do rondelka, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Ostudzony szpinak z szałwią zblendowaćdnować. Następnie dodać parmezan, masę ziemniaczaną oraz dodać jajko, mąkę oraz ricottę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gotować partiami w osolonej wodzie, przez około 3 – 5 minut. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch wyjąc i odcedzić. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić lekko. Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Pomidory wrzucić do rondelka, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Ostudzony szpinak z szałwią zblendowaćdnować. Następnie dodać parmezan, masę ziemniaczaną oraz dodać jajko, mąkę oraz ricottę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gotować partiami w osolonej wodzie, przez około 3 – 5 minut. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch wyjąc i odcedzić. Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0