Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 800 gramów ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 130 gramów śmietany kremówki
- 130 gramów ricotty
- sól
- pieprz
- 150 gramów szpinaku Poltino
- pół pęczka szałwii
- 80 gramów parmezanu
- 1 jajko
- 300 gramów mąki
- 100 gramów masła
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule i drobno posiekany czosnek.
- Po około 1 minucie dodać szpinak oraz drobno posiekaną szałwię.
- Całość smażyć około 3 minut.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić i przestudzić lekko.
- Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Pomidory wrzucić do rondelka, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Ostudzony szpinak z szałwią zblendowaćdnować.
- Następnie dodać parmezan, masę ziemniaczaną oraz dodać jajko, mąkę oraz ricottę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić ciasto.
- Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki.
- Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm.
- Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek.
- Gotować partiami w osolonej wodzie, przez około 3 – 5 minut.
- Gdy kluseczki wypłyną na wierzch wyjąc i odcedzić.
- Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0