Zielone gnocchi

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 130 gramów śmietany kremówki
  • 130 gramów ricotty
  • sól
  • pieprz
  • 150 gramów szpinaku Poltino
  • pół pęczka szałwii
  • 80 gramów parmezanu
  • 1 jajko
  • 300 gramów mąki
  • 100 gramów masła

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obrać i drobno pokroić.
  • Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebule i drobno posiekany czosnek.
  • Po około 1 minucie dodać szpinak oraz drobno posiekaną szałwię.
  • Całość smażyć około 3 minut.
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Odcedzić i przestudzić lekko.
  • Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
  • Pomidory wrzucić do rondelka, podgrzać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Na koniec dodać śmietanę kremówkę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
  • Ostudzony szpinak z szałwią zblendowaćdnować.
  • Następnie dodać parmezan, masę ziemniaczaną oraz dodać jajko, mąkę oraz ricottę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić ciasto.
  • Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki.
  • Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm.
  • Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek.
  • Gotować partiami w osolonej wodzie, przez około 3 – 5 minut.
  • Gdy kluseczki wypłyną na wierzch wyjąc i odcedzić.
  • Podawać z przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background