Zielone pierożki z pokrzywą i bazylią

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 300 gramów mąki
  • 2 szklanki liści pokrzywy
  • Łyżka oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 200 gramów szpinaku Poltino
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jajko
  • 100 gramów sera feta
  • Sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Pokrzywę należy umyć i osuszyć.
  • Pamiętajcie po zerwaniu traci swoje właściwości, które mogą Was poparzyć.
  • Przy zbieraniu chwytajcie za nasadę tuż przy ziemi w ten sposób unikniecie poparzeń.
  • Umytą pokrzywę należy zmielić  razem ze 100 ml wody.
  • Przesianą mąkę wymieszać z solą olejem i pokrzywą.
  • Zagnieść z tej mieszanki miękkie i elastyczne ciasto.
  • Jeśli zajdzie potrzeba podsypcie nieco mąki.
  • Następnie zawińcie ciasto w ściereczkę i pozostawcie na blacie na około 30 minut.
  • Cebulę i czosnek pokrójcie w drobną kosteczkę i podsmażcie na patelni.
  • Następnie dodajcie szpinak i smażcie, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje z niego nieco wody.
  • Doprawcie do smaku solą, pieprzem i ostudźcie. Następnie przełóżcie do miski, dodajcie rozdrobnioną fetę i wbijcie jedno jajko.
  • Całość wymieszajcie.
  • Z ciasta wykrawajcie szklanką krążki, nadziewajcie farszem szpinakowym i zawijajcie pierożki.
  • Gotujcie w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background