Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 300 gramów mąki
- 2 szklanki liści pokrzywy
- Łyżka oleju
- Pół łyżeczki soli
- 100 ml ciepłej wody
- 200 gramów szpinaku Poltino
- 1 cebula czerwona
- 1 jajko
- 100 gramów sera feta
- Sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokrzywę należy umyć i osuszyć.
- Pamiętajcie po zerwaniu traci swoje właściwości, które mogą Was poparzyć.
- Przy zbieraniu chwytajcie za nasadę tuż przy ziemi w ten sposób unikniecie poparzeń.
- Umytą pokrzywę należy zmielić razem ze 100 ml wody.
- Przesianą mąkę wymieszać z solą olejem i pokrzywą.
- Zagnieść z tej mieszanki miękkie i elastyczne ciasto.
- Jeśli zajdzie potrzeba podsypcie nieco mąki.
- Następnie zawińcie ciasto w ściereczkę i pozostawcie na blacie na około 30 minut.
- Cebulę i czosnek pokrójcie w drobną kosteczkę i podsmażcie na patelni.
- Następnie dodajcie szpinak i smażcie, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje z niego nieco wody.
- Doprawcie do smaku solą, pieprzem i ostudźcie. Następnie przełóżcie do miski, dodajcie rozdrobnioną fetę i wbijcie jedno jajko.
- Całość wymieszajcie.
- Z ciasta wykrawajcie szklanką krążki, nadziewajcie farszem szpinakowym i zawijajcie pierożki.
- Gotujcie w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0