Nasze sprawdzone przepisy
Zupa cukiniowo - szpinakowa
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 236 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 661
0
Składniki:
- 1 cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 750 gramów cukinii
- 150 gramów ziemniaków
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 3 łyżeczki oleju
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 gramów gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek.
- Połowę z nich odłożyć na bok, całą resztę posiekać drobno.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Cukinię umyć, pokroić na kawałki.
- Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- W garnku rozgrzać olej.
- Zeszklić na nim cebulę.
- Dodać rozmaryn, ziemniaki, szpinak i cukinię.
- Chwilę razem podsmażyć na dużym płomieniu, ciągle mieszając.
- Posypać cukrem, solą oraz pieprzem.
- Zalać bulionem.
- Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień.
- Gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować na gładko.
- Ponownie przyprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zupę rozlać do miseczek lub do wydrążonych cukinii.
- Na wierzchu każdej porcji położyć kleks śmietany.
- Posypać odłożonym wcześniej rozmarynem.
Smacznego
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0