Zupa cukiniowo - szpinakowa

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 236 kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

1 cebula
1 gałązka rozmarynu
750 gramów cukinii
150 gramów ziemniaków
1 opakowanie szpinaku Poltino
3 łyżeczki oleju
1 cytryna
sól
pieprz
1-2 łyżeczki cukru
1 litr bulionu warzywnego
100 gramów gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek. Połowę z nich odłożyć na bok, całą resztę posiekać drobno.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Z cytryny wycisnąć sok.
 
W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Dodać rozmaryn, ziemniaki, szpinak i cukinię. Chwilę razem podsmażyć na dużym płomieniu, ciągle mieszając. Posypać cukrem, solą oraz pieprzem. Zalać bulionem. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. 
Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować na gładko. Ponownie przyprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek lub do wydrążonych cukinii. Na wierzchu każdej porcji położyć kleks śmietany. Posypać odłożonym wcześniej rozmarynem.
 
Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background