Nasze sprawdzone przepisy
Zupa cukiniowo - szpinakowa
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: W 1 porcji 236 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 416
0
Składniki:
- 1 cebula
- 1 gałązka rozmarynu
- 750 gramów cukinii
- 150 gramów ziemniaków
- 1 opakowanie szpinaku Poltino
- 3 łyżeczki oleju
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 gramów gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek. Połowę z nich odłożyć na bok, całą resztę posiekać drobno. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Z cytryny wycisnąć sok.
W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Dodać rozmaryn, ziemniaki, szpinak i cukinię. Chwilę razem podsmażyć na dużym płomieniu, ciągle mieszając. Posypać cukrem, solą oraz pieprzem. Zalać bulionem. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować na gładko. Ponownie przyprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek lub do wydrążonych cukinii. Na wierzchu każdej porcji położyć kleks śmietany. Posypać odłożonym wcześniej rozmarynem.
Smacznego
W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Dodać rozmaryn, ziemniaki, szpinak i cukinię. Chwilę razem podsmażyć na dużym płomieniu, ciągle mieszając. Posypać cukrem, solą oraz pieprzem. Zalać bulionem. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować na gładko. Ponownie przyprawić ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek lub do wydrążonych cukinii. Na wierzchu każdej porcji położyć kleks śmietany. Posypać odłożonym wcześniej rozmarynem.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0