Nasze sprawdzone przepisy
Zupa krem kalafiorowo - groszkowa z serem grujer i świeżą bazylią
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 10
Kalorii: W 1 porcji 326 kcal
Poltino Przepisy kulinarne 1082
0
Składniki:
- 1 opakowanie „Kalafiory” POLTINO
- 1 opakowanie „Groszek zielony” POLTINO
- 0,5 l. śmietanki kremówki 30%
- 1 l. bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz do smaku
- kilka cieniutkich pasków sera grujer
- kilka pasków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Zupę gotujemy w dwóch garnkach, po 0,5 l. bulionu w każdym. Na jeden gotujący się bulion wrzucamy kalafiory, na drugi, osobno, groszek. Warzywa gotujemy ok. 10-15 minut, od zagotowania do miękkości (nie za długo, bo warzywa stracą kolor).
- Następnie miksujemy kalafiory i groszek (osobno) na kremy i przecieramy przez sito. Po przetarciu warzyw do każdego z osobna dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku, doprowadzając do wrzenia. Kremy podajemy w jednym naczyniu, najlepiej w talerzu lub miseczce o większej średnicy. Nalewając kremy z dwóch garnków jednocześnie, uzyskamy ciekawą kompozycję wizualną i smakową. Smak i wygląd podkreśli kilka płatków sera grujer oraz kilka listków świeżej bazylii.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0