Nasze sprawdzone przepisy
Zupa krem z buraków i tymiankiem
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 35 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 126 kcal na porcję kcal
Poltino Przepisy kulinarne 1109
1
Składniki:
- 1 opakowanie „Buraczki tarte Poltino”
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
Sposób przygotowania:
- Buraczki podsmaż na oleju dodają gałkę muszkatołową i tymianek. Odstaw do ostudzenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podsmażone buraki oraz cebulę z czosnkiem i jabłkami dodaj do gorącego bulionu. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 – 15 minut. Po tym czasie zdejmij z gazu i lekko przestudź. Następnie zblenduj zupę na delikatny krem.
- Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 1