JAGODZIANKI JAK U BABCI

0


Jagodzianki kocha chyba każdy z nas. Najlepsze były takie jeszcze ciepłe z pieca lub piekarnika u babci. Tego smaku się nie zapomina i czasem każdego z nas najdzie ochota, aby go sobie przypomnieć. Skoro więc sezon na jagody trwa w najlepsze, to postanowiliśmy podrzucić Wam przepis na takie w stylu babci.

Składniki:
400 gramów mąki
200 ml mleka
70 gramów masła
Pół łyżeczki soli
50 gramów cukru
10 gramów drożdży
1 jajko
500 gramów jagód Poltino
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego drożdżę i łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Całość wymieszaj. Przyryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajko, miękkie mięso oraz wlej rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto drożdżowe. Odstaw pod przykrycie na około 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, ciasto podziel na około 12 części. Z każdej porcji wyrób kuleczkę i ją rozpłaszcz. Następnie na środek wykładaj rozmrożone jagody Poltino i oblep je ciastem.

Tak przygotowane jagodzianki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj ściereczkę i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obsyp cukrem pudrem.

Smacznego.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background