JAK ZROBIĆ DOBRĄ MALINÓWKĘ.

0


Sezon na maliny trwa w najlepsze. Dlatego warto pomyśleć o tym żeby przygotować z nich pyszną malinówkę. Jednak jeśli nie zdążycie nastawić jej z malin kupionych na straganie, to nic straconego. Zawsze możecie wykorzystać nasze maliny mrożone. Zbierane są w szczycie sezonu i zachowują pełnie wartości i smaku.

Za co kochamy malinówkę.
Poza niezwykłym smakiem, wiele osób twierdzi, że malinówka ma również zalety lecznicze. Podobno pomaga ona podczas przeziębienia i wspiera naszą odporność. I to w sumie by się zgadzało, bo przecież maliny to bogactwo witamin i mikroelementów, a w połączeniu z alkoholem na pewno zwiększają swoją moc. Pamiętajcie, że aby malinówka się udała powinna leżakować przynajmniej 6 tygodni. Jak więc ją dobrze przygotować? Już śpieszymy z podpowiedziami.

Pomysły na malinówkę.
  1. Zastanów się na czym chcesz ją przygotować. Szkoły są dwie, jednak to spirytus, a druga to wódka. Oczywiście druga opcja sprawi, że będzie miała ona nieco mniejszą moc.
  2. Pamiętaj, żeby po zalaniu malin alkoholem codziennie potrząsać słoikiem lub butelką.
  3. Jeśli chcesz dodać jej nieco więcej słodkości i wzmocnić działanie lecznicze dodaj do niej około 2 łyżek miodu.
  4. Pamiętaj o proporcja na litr spirytusu użyj 2 kg malin, jeśli chodzi o cukier to tutaj zasada jest 1:1. Czyli na 1 litr spirytusu, dodaj 1 kg cukru. Proporcje na nalewkę na wódkę pomniejsz po prostu o połowę.
  5. Aby malinówka nie była gorzkawa, owoce posypane cukrem od razu, lub ewentualnie w ciągu 2 dni, zalej spirytusem.
  6. Gotową malinówkę przecedź przez gazę, sitko lub filtr do kawy.
Jak widzicie zasad przygotowania dobrej malinówki nie ma, aż tak wiele. Wystarczy tylko kilka chwil i można powiedzieć, że będzie się ona robiła sama.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background