KOPYTKA Z DYNII I MARCHEWKI Z MIODEM I ORZECHAMI

0

Sezon na dynię trwa. Warto z niej coś wyczarować i nie mówimy tutaj o straszących główkach ze świeczką. Mamy na myśli pełne smaku i aromatu kopytka. Taki nasz tradycyjny polski przepis z nutką ekstrawagancji. Dynia idealnie łączy się z marchewką, więc też jej trochę dorzuciliśmy. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam.
 

Składniki:


300 gram marchewki mrożonej POLTINO
200 gram ziemniaków
Pół średniej wielkości dyni
Półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Pół łyżeczki kurkumy
Sól
Pieprz
Pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
6 łyżek miodu
 

Przygotowanie:


Marchewkę oraz obrane ziemniaki ugotujcie. Następnie przetrzyjcie je przez prasę do sera.
Dynię obrać, pokroić w kostkę i upiec w piekarniku do miękkości. Można ją nieco skropić oliwą przed wstawieniem do piekarnika. Najlepiej nagrzane do 180 stopni. Wyjmijcie ją dopiero, gdy będzie miękka i również przetrzyjcie przez praskę do ziemniaków i marchewki.
Kiedy wszystko przestygnie, dodajcie wszystkie pozostałe suche składniki. Sól i pieprz wedle własnego uznania i smaku. Wymieszajcie i ręcznie wyróbcie ciasto.
Z wyrobionego ciasta uformujcie wałek, który następnie spłaszczcie i krójcie na kawałki, czyli tzw. kopytka.
Gotowe kopytka gotujcie we wrzącej i osolonej wodzie. Każdą partię około 3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podawajcie polane miodem i posypane drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.