KOTLETY Z KALAFIORA

0

Obiecaliśmy, więc słowa dotrzymujemy. Dzisiaj nasz pomysł na wykorzystanie kalafiora. Tym razem będzie on głównym bohaterem obiadu. A mianowicie, powstaną z niego pyszne kotlety. Tak, to możliwe. Wystarczy, że ugotujcie sobie do tego kaszę czy jeśli wolicie ziemniaki, dodacie ulubioną sałatkę i pyszny obiad gotowy. Szybko, smacznie i naprawdę niedrogo. No a przede wszystkim będzie to coś nowego, bo przecież kotlety nie zawsze muszą być mięsne.
 

Składniki:


1 opakowanie mrożonego kalafiora POLTINO
2 łyżki kaszy manny
1 cebula
2 łyżki oleju
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
100 gram startego sera żółtego
Dodatkowo:
2 jajka
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
 

Przygotowanie:


Kalafior wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy do momentu, aż będzie miękki, jednak pamiętajcie, żeby go nie rozgotować. Musi być al dente. Następnie odcedzamy go z wody i studzimy.
Gdy będzie już zimny, rękami odciskamy go z nadmiaru wody i rozgniatamy na miazgę.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż ładnie nam się zeszkli. Następnie przerzucamy do przygotowanego kalafiora i mieszamy.
Dodajemy sól, pieprz, natkę pietruszki, wbijamy jajko oraz wsypujemy ser. Mieszamy do momentu, aż wszystko ładnie nam się połączy. Z naszej masy rękami formujemy kotlety, obtaczamy je w rozmąconym jajku, a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor z każdej strony.

Smacznego :)


 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.