RAVIOLI ZE SZPINAKIEM

0


Ravioli to jedno z bardziej znanych dań kuchni Włoskiej. Zwłaszcza wersja z nadzieniem szpinakowym. Ogólnie w tym kraju, dość często, używa się szpinaku do dań. My oczywiście bardzo to popieramy, bo szpinak jest pyszny i zdrowy. Takie ravioli może być pyszną przystawką lub nawet daniem głównym. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to dzisiaj nadróbcie.

Składniki:
Ciasto:
800 gramów mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie szpinaku Poltino
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
200 gramów sera ricotta
100 gramów parmezanu
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę połącz z wodą, oliwą z oliwek i solą. Delikatnie wyrób ciasto. Musi być elastyczne. Następnie podziel je na kilka części, uformuj kule i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na bok na godzinę.

Nadzienie:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wrzuć szpinak i smaż całość około 8 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Dodaj rozdrobniony ser ricotta i tarty parmezan. Wymieszaj.

Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy. Nożem o karbowanych bokach wycinaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu wykładaj nadzienie. Przykryj drugim kwadratem i zlep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

Smacznego :)

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background