TARTA SZPINAKOWA JAK MARZENIE

0


Przepisów na tarty szpinakowe jest wiele. Niektóre zawierają w sobie ser, inne ziemniaki. Zobaczcie co dobrego znajdziecie w naszej. Obiecujemy, że się nie zawiedziecie, a ta tarta na pewno stanie się hitem nie jednej imprezy.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 gramów świeżego szpinaku
250 gramów sera ricotta
250 g startego parmezanu
150 gramów boczku
1 czerwona cebula
2 jajka
sól
pieprz
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń, rozmroź w temperaturze pokojowej. Formę na tatrę o śr. 28 cm wyłóż pergaminem. Wylep ciastem i odetnij wystające krawędzie. Na rozgrzane na patelni masło wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj boczek i delikatnie go podsmaż. Na koniec wrzuć szpinak i duś, aż odparuje woda. Następnie zdejmij z ognia i ostudź. W misce wymieszaj ricottę z jajkami i startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Do masy dodaj szpinak i lekko przemieszaj. Wyłóż na ciasto w formie, zostawiając wolne brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30-35 minut.

Smacznego
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.