ZUPA KREM Z BURAKÓW Z TYMIANKIEM

0


Jeśli zupa z buraków, to głównie barszcz, tak przynajmniej myśli większość z nas. Kojarzą nam się one ze świętami. Jednak buraki można jeść też na co dzień. Możliwości zastosowania ich w zupach jest bardzo wiele. Lubią zioła i świetnie się z nimi łączą. Dlatego warto eksperymentować i tworzyć coraz to ciekawsze smaki. Tym razem mamy dla Was zupę krem, która jest delikatna, aksamitna i pełna aromatów. Spróbujcie sami.

Składniki:
1 opakowanie buraczków tartych Poltino
1 jabłko
1 cebula
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Sól
Świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia
1 łyżka drobno posiekanego tymianku

Przygotowanie:
Buraczki podsmaż na oleju dodając gałkę muszkatołową i tymianek. Odstaw do ostudzenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Jabłka obierz i również pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Podsmażone buraki oraz cebulę z czosnkiem i jabłkami dodaj do gorącego bulionu. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i imbirem. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie zdejmij z gazu i lekko przestudź. Następnie zblenduj zupę na delikatny krem.
Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

Smacznego :)

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.