Przydatne triki kulinarne - NABIAŁ

0
  • Jeśli nie chcesz, żeby jajka przywarły do patelni podczas smażenia, zanim je wbijesz na tłuszcz, zrumień na nim szczyptę mąki.
  • Żeby jajka sadzone zachowały swój piękny szklisty kolor, nie dodawaj podczas ich smażenia soli.
  • Żeby jajka łatwo się obierały i nie pękały podczas gotowania, dodaj do wody łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
  • Żeby łatwiej zetrzeć miękki żółty ser na tarce, włóż go na około 30 minut do zamrażarki.
  • Aby mleko nie wykipiało podczas gotowania, natrzyj brzegi garnka masłem lub margaryną na wysokości około 5 cm od rantu garnka.
  • Jeśli masz w domu wysuszony ser żółty, wystarczy, że zalejesz go mlekiem i odstawisz na kilka godzin. Zmięknie i będzie znów rewelacyjnie smakował.
  • Aby śmietana lepiej się ubiła, pamiętaj, żeby porządnie ją schłodzić. Warto do tego celu używać schłodzonej miski i trzepaczki.
  • Sery żółte przechowuj w płóciennych woreczkach. Dłużej zachowają swoją świeżość.
  • Świeży ser biały nie będzie się kruszył przy krojeniu, jeśli ostrze noża owiniesz pergaminem.
  • Żółty ser nie będzie przypalał się podczas pieczenia, jeśli skropisz go lekko oliwą.
  • Biały ser nie spleśnieje, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku z kostką cukru. Ser pozostanie długo wilgotny i świeży.
  • Topiony ser idealnie pasuje do zupy, aby nabrała odpowiedniego smaku oraz aby się lekko zagęściła. Ser również znakomicie zagęści sos.
  • Jeśli zważy się ser przeznaczony do sernika, miskę z serem należy postawić na parze i utrzeć go.
  • Aby móc wykorzystać przypalone mleko, należy dosypać szczyptę soli i ponownie je zagotować. Mleko odzyska swój poprzedni smak i będzie się nadawać do dalszego wykorzystania.
  • Aby na powierzchni mleka podczas gotowania nie utworzył się kożuszek, wrzućmy do mleka kostkę lodu.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.