Ciasto z masą z kaszy manny oraz malinową frużeliną.

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Krem z kaszy manny:
4 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gramów masła
Masa z nutelli:
300 gramów nutelli
3 łyżki masła
Frużelina malinowa:
1 opakowanie malin Poltino
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
8 gramów żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
500 gramów ciasteczek czekoladowych
3 łyżki masła
 

Sposób przygotowania:

Masa z kaszy manny:
W rondelku zagotować mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć dodać powoli kaszę, cały czas mieszając.

Gotować, aż kasza zgęstnieje. Następnie odstawić i ostudzić.

Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując.

Gdy wszystkie składniki się połączą masa jest gotowa.

Masa z nutelli:
Nutelę zmiksować razem z masłem na puszysty krem.

Frużelina malinowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i poczekać, aż lekko spęcznieje.

Maliny wrzuć do garnka. Dodać cukier oraz sok z pomarańczy.

Całość podgrzać na małym ogniu. Gdy maliny zaczną się rozpadać, wymieszać.

Do malinowej masy dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. Następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.

Złożenie ciasta:
Ciasteczka czekoladowe zblendować z masłem. Następnie powstała masę wyłożyć do kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wyłożyć masę z nutelli, następnie masę z kaszy manny i na wierzch frużelinę malinową. Tak przygotowanie ciasto wstawić do lodówki na noc.
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background