Orientalny kurczak z warzywami

0

Składniki:

100 gram kaszy gryczanej
6 brukselek Poltino
50 gram jarmużu
6 różyczek brokułu Poltino
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka drobno posiekanej mięty
1 łyżka soku z cytryny
250 gram piersi z kurczaka
35 gram orzechów nerkowca
35 gram pistacji
1 łyżka suszonej kolendry
1 łyżka kuminu
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Brukselkę rozmrozić, przekroić na połowę, jarmuż umyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć brukselkę, jarmuż oraz brokuły.
Jogurt grecki wymieszać z miętą i sokiem z cytryny.
Kurczaka umyć i pokroić w paski. Każdy lekko posmarować oliwą z oliwek. Orzechy nerkowca, pistacje, kolendrę, kumin, sezam i sól utłuc w moździerzu. Następnie obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek kurczaka. Smażyć około 3 minuty na każdej stronie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną, warzywa i sos z jogurtu. Na górę kaszy położyć usmażonego kurczaka.

Smacznego ?
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.