Sernik z jagodami

0

Składniki:

Spód:
  • 100 mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 gram masła
  • 2 jajka

Masa serowa:
  • 500 gram twarogu sernikowego
  • 250 gram mascarpone
  • 3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 350 gram jagód Poltino

Sposób przygotowania:

Spód:
  • Do miski wsypać mąkę i dodać cukier oraz proszek do pieczenia i drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki należy rozcierać dłońmi, aż do powstania drobnej kruszonki. Następnie dodać jajko i zagnieść całość na jednolite ciasto.
  • Tak przygotowanym ciastem, należy wyłożyć wysmarowaną masłem tortownicę. Wykładamy spód oraz boki tortownicy.
  • Następnie wkładamy ją do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor przez około 20 minut.

Masa serowa:
  • Do miski włożyć twaróg, mascarpone oraz wsypać cukier, budyń i cukier waniliowy. Całość zmiksować na wolnych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i ponownie miksować przez 2 minuty. Gotową masę przelać na wcześniej upieczony spód. Wierzch ciasta wysypać jagodami.
  • Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  • Kiedy będzie chłodne, można je wstawić na około godzinę do lodówki.

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.