Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku liśś krojony porcjowany Poltino
- 1 duży kawałek świeżego łososia (około 500 gramów)
- 110 gram sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sok z całej cytryny
- sól i pieprz
- 1 jajko
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek.
- Gdy ładnie się zrumieni dodać szpinak i smażyć razem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Doprawić według własnego smaku sola i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i wyłożyć na nie połowę szpinaku, połowę fety. Powtórzyć czynność, aż skończą nam się składniki.
- Następnie położyć łososia.
- Ciasto złożyć na pół, podwinąć brzegi pod spód, a wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
- Tak przygotowanego łososia położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Piec około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0