Tajski Krem z Kalafiora

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 2 opakowania kalafiora Poltino
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • około 15 listków kolendry
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • średniej wielkości kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku rozgrzać olej sezamowy.
  • Następnie wrzucić drobno posiekany czosnek oraz imbir.
  • Smażyć około 2 minut.
  • Następnie wsypać curry oraz sos rybny.
  • Dosłownie po niecałej minucie dodać ¾ ilości kalafiora.
  • Całość zalać bulionem i mlekiem kokosowym.
  • Dodać cukier oraz sok z limonki.
  • Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Pozostałą część kalafiora pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  • Ugotowaną zupę zblendować na krem.
  • Następnie przelać do misek i podawać z kilkoma kawałkami smażonego kalafiora na wierzchu i posypane kolendrą.

Smacznego
 

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background