NIE BĄDŹ BURAK!

0


Polska burakiem stoi. I nie chodzi nam o potoczne znaczenie czy przypisywanie cech innym ludziom. Mamy tutaj na myśli fakt, że jesteśmy jednym z największych producentów tego warzywa na świecie. Nic więc dziwnego, że goszczą one tak często na naszych stołach i wiele tradycyjnych potraw polskich bazuje właśnie na tym warzywie. Jednak poza kulinarnymi aspektami, warto też zwrócić uwagę na kilka zdrowotnych faktów związanych z burakiem.
 

Lecznicza moc buraka


Przede wszystkim buraki idealnie wzmacniają nasz układ krwionośny. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość żelaza. Regularne spożywanie buraków może zapobiegać anemii i pomaga również w leczeniu białaczki. Wszystko dzięki zawartych w nich barwnikach, które należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy – nawet czterokrotnie mogą zwiększyć przyswajanie tlenu przez nasze komórki.
 

Ciśnienie Wam nie skoczy


Buraki polecane też są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Naukowcy z USA udowodnili, że zawarte w burakach azotany zwiększają w naszej krwi stężenie tlenku azotu. Ten zaś odpowiedzialny jest za regulację ciśnienia. Zaobserwowali oni również pewną korelację: im większe pacjent notuje ciśnienie, tym silniej działają w jego organizmie azotany.
 

Burak w kulturze


Kiedyś buraki były uznawane za pokarm dla biednych. Łatwo się je uprawiało i można było nawet z niewielkiego kawałka ziemi wyżywić dzięki nim rodzinę. Jednak obecnie warzywo to
przeżywa swój renesans. Jest coraz chętniej podawane na salonach, a dania z jego wykorzystaniem potrafią być naprawdę wyrafinowane.

Buraki pasują do wielu potraw. Można je wyciskać, tworząc pyszne soki. Niektórzy uwielbiają je piec i dodawać do sałatek. Sposobów na przygotowanie buraków jest mnóstwo. Trzeba więc znaleźć swój ulubiony. Niezależnie jednak od wszystkiego, warto je po prostu jeść. Na koniec mamy więc jedno przesłanie: nie bądź burak i jedz buraki!

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background