Blog firmowy
ZUPA KREM Z KALAFIORA I MARCHEWKI
Jak mogliście przeczytać w naszym ostatnim wpisie, Ania radzi, żeby warzywa na obiad przemycać dzieciom np. w postaci zupy krem. Idąc tym tropem wspólnie przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną i aromatyczną kremową zupę, która wprowadzi w dietę Waszych pociech kalafior i marchewkę. Co ważne, będzie ona też smakować dorosłym, więc obiad dla całej rodziny, jak znalazł. Zapraszamy po przepis na zupę krem.
Składniki:
- 1 opakowanie kalafiora Poltino
- 1 opakowanie mini marchewek Poltino
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- Pół łyżeczki imbiru
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cynamonu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Natka pietruszki
Krem z kalafiora i marchewki - przygotowanie:
Do garnka wlej 2 łyżki oleju i rozgrzać. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ją zeszklić. Następnie dodaj przetarty przez praskę czosnek i podsmażyć całość przez 1 minutę. Po tym czasie wrzuć marchewki mini i mrożony kalafior. Wlej gorący bulion warzywny. Zupę gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie zblenduj na gładki krem. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, cynamon oraz dopraw solą i pieprzem, aby podkreślić smak zupy. Na koniec wlej jogurt naturalny i wymieszaj. Kremowa zupa gotowa.
Smacznego!
Komentarze 0