CO JEŚĆ LATEM?

0


Upał bardzo często sprawia, że nie chce nam się jeść. Jednak nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, bo zmiana regularności naszych posiłków może doprowadzić do rozregulowania organizmu, a co za tym idzie, zaczniemy po prostu przybierać na wadze. Jednak co jeść, kiedy na dworze upał, a nam nie chce się nic gotować? Odpowiedzi jest kilka i dzisiaj je Wam zdradzimy.

Postaw na owoce.
Pierwszą grupą produktów, które warto uwzględnić w diecie letniej, są owoce. Wszelkiego rodzaju cytrusy idealnie ochłodzą nasz organizm, a nasze polskie wiśnie, jagody, czarne porzeczki czy truskawki nadadzą smaku posiłkom. Możecie z nich przygotować pyszne chłodniki lub zdrowe koktajle. Dodajcie do nich np. jogurt naturalny albo połączcie z warzywami. Taka płynna dieta zapewni Wam składniki odżywcze i witaminy, które dodadzą siły do dalszego funkcjonowania. Jeśli chcecie, możecie je tez wzbogacić o płatki owsiane lub zarodki pszenne. Wprowadzą one do dania nieco błonnika, który wspomoże Wasze trawienie.

Ryby z dodatkami.
Wakacje to też idealny czas na ryby. Jest ich wtedy dużo i są naprawdę świeże. Możecie wybierać między gatunkami i bawić się smakami. My polecamy np. przygotować je z dodatkiem naszych warzyw na patelnię. Możecie je lekki podsmażyć na patelni, a gotową podpieczoną w piekarniku rybę wyłożyć bezpośrednio na nie. Obiad będzie idealny. Z ryb wędzonych możecie również przygotować pyszne pasty na kanapki. Wystarczy, że zmiksujecie ich mięso z ugotowanymi brokułami, odrobiną jogurtu naturalnego i gotowe. Nie zapomnijcie też o przyprawach. Ryby latem są idealnym rozwiązaniem, bo zawierają wiele kwasów omega, które pomogą np. uzyskać idealną opaleniznę.
Wszystko, co na zimno jest dobre.
Ostatnim naszym pomysłem jest przygotowywanie wszystkie w wersji na zimno. Oczywiście mowa tutaj tylko o takich potrawach, które się do tego nadają. Możecie np. zrobić nóżki w galarecie z dodatkiem groszku i marchewki w kostce lub przygotować tarte z bukietem jarzyn, która na zimno będzie smakowała równie dobrze. Z rzeczy dobrych na zimno, postawcie również na sałatki. Możecie tutaj miksować ze sobą, co tylko wyobraźnia Wam podsunie. Nie ograniczajcie się tylko do sałatek warzywnych, te z owocami będą smakowały równie dobrze. A jeśli użyjecie naszych mrożonych owoców i pozwolicie im się rozmrażać razem z resztą składników w sałatce w lodówce, będzie ona naprawdę przyjemnym orzeźwieniem w letnie dni.

Powyższe pomysły to tylko nasze sugestie. Jednak oparte na większym zapotrzebowaniu naszego organizmu w lecie na wodę i witaminy. Warto więc rozważyć uwzględnienie kilku z nich w Waszym menu w te ciepłe i jakże przyjemne miesiące roku.
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background