JAJKA – JAK JE POPRAWNIE GOTOWAĆ

0


Ostatnio pisaliśmy Wam o tym, jak przygotować pyszne dressingi do sałatek. Dzisiaj natomiast chcemy się zająć tematem gotowania jajek, które mogą być składnikiem właśnie tych pysznych sałatek. Mogą też być idealnym dodatkiem do pysznych tart z naszymi warzywami lub pysznych śniadań. Jednak trzeba wiedzieć jak je odpowiednio ugotować. No to zaczynamy nasz mały poradnik w tym temacie.

Przed gotowaniem.

Przede wszystkim przed gotowaniem koniecznie umyjcie jajka. Na ich skorupce mogą być bakterie salmonelli. Dodatkowo mogą one wchłaniać zapachy z otoczenia, co może sprawić, że ich smak nie będzie taki, jakbyście chcieli.
Czas na gotowanie.
Do wody dodaj szczyptę soli lub octu i zagotujcie wodę. Sól czy ocet, sprawi, że jajka będzie łatwiej odebrać. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż jajka do niej za pomocą łyżki, w taki sposób, aby ich nie potłóc. Czas gotowania jajek liczcie od momentu zagotowania się wody. Jeśli chcecie jajka na miękko, gotujcie je około 7 minut. Jajka na twardo gotujcie około 10 minut. Raczej nie przekraczajcie tego czasu, bo wtedy żółtko może stać się niesmaczne. Następnie ugotowane jajka wyjmij i włóż do zimnej wody. Poczekaj chwilę i obierz.

Prawda, że proste? Teraz już możecie cieszyć się ich smakiem lub wykorzystać je jako pyszny dodatek do sałatki, tarty lub kanapek na śniadanie.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background