GRZYBY – JAK JE PYSZNIE WYKORZYSTAĆ

0


Jesień, to czas kiedy w lasach widać duży ruch. Wiele osób wybiera się wtedy na poszukiwanie grzybów. Jednak ich urodzaj zależy od wielu czynników. Są lata kiedy nie ma ich zbyt wiele, ale są też i takie okresy, kiedy można je dosłownie kosić, a koszyki napełniają się w oka mgnieniu. Jednak, czy grzyby są dla nas dobre? Już śpieszymy z odpowiedzią.

Zacznijmy od tego, że grzyby są niskokaloryczne, gdyż zawierają sporą ilość wody. Są one też bogate w białko, o ile te świeże zawierają go około, od 1,5 do 3,5%, to suszone mają go nawet i 40%. Warto jednak pamiętać, że to biało jest nieco mniej przyswajalne przez nasz organizm, niż białko zawarte w innych produktach.

Grzyby są uznawane również za dobre źródło witamin z grupy B. Zawarte w nich niacyny i ryboflawiny nie odbiegają zbytnio od tych zawarty w zbożach czy niektórych mięsach. Posiadają one też w sobie nieco witaminy C, tiaminy, kobalaminy oraz witaminę D i E. Są one też dobrym żródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor i magnez.

Po grzyby sięgamy coraz chętniej, zwłaszcza w ostatnich latach. Wszystko za sprawą wielu badaniom i publikacją, które opisują ich dobry wpływ na nasze zdrowie. Sa niskokaloryczne, mają w sobie sporo błonnika oraz zawierają aktywne związki biologiczne, takie jak beta-glukany, chitosany i polifenole. Te związki pomagają w walce z cholesterolem i mogą być pomocne w walce z nowotworami.

Jak widzicie grzyby to wartościowe składniki potraw, które warto uwzględnić w naszej diecie. A jeśli nie lubicie ich zbierać, to zawsze możecie skorzystać z gotowych rozwiązań. Kupić suszone, albo na przykład naszą gotową mieszankę do zupy grzybowej, która ułatwi uwzględnienie ich w diecie. No właśnie, zdarza Wam się czasem wybrać na grzybobranie do lasu?
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background