PRZYGOTUJ W DOMU SUSZONE MALINY

0


Maliny mają wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Warto uwzględniać je w naszej diecie i wykorzystywać do przygotowania pysznych wypieków ale również śniadań. Obecnie dużą popularnością cieszą się owoce i warzywa w formie suszonej. Zachowują one bardzo dużo ze swojego aromatu i np. po sproszkowaniu dodadzą jeszcze więcej malinowego smaku do Waszych dań. Mamy dobrą wiadomość, możecie je przygotować sami w domu, bez konieczności ich kupowania w sklepie. Jak to zrobić? Już śpieszymy z odpowiedziami.

Suszarka do grzybów.
Tak kochani, jeśli posiadacie w domu suszarkę do grzybów, możecie ją wykorzystać do suszenia również malin. Sami zobaczcie jakie to proste.
  1. Na sitach suszarki ułóż maliny. Najlepiej w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały.
  2. Zamknij urządzenie na minimum 8 godzin.
  3. Raz na jakiś czas zajrzyj do suszarki sprawdź czy maliny już się wysuszyły.
  4. Tak przygotowane odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż do dedykowanego pojemniczka.
Użyj piekarnika
Jeśli nie posiadasz w domu suszarki do grzybów, nie martw się. Możesz spokojnie suszyć maliny w piekarniku. Poniżej nasza instrukcja.
  1. Osusz maliny i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia balsze.
  2. Blachę wstaw do nagrzanego do 65 stopni piekarnika.
  3. Koniecznie uchyl drzwiczki piekarnika. W ten sposób parująca z malin woda będzie miała ujście.
  4. Po 2 godzinach zmniejsz temperaturę do 50 stopni i susz dalej.
  5. Kontroluj proces suszenia i gdy zobaczysz, że maliny są już suche wyłącz piekarnik, ostudź maliny i przełóż do dedykowanego pojemniczka.
Jak widzicie suszenie malin w domu nie jest trudne i spokojnie możecie do tego wykorzystać również te mrożone. W ten sposób będziecie mogli uzupełniać swoje zapasy przez cały okrągły rok.
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background