MAKARON Z BROKUŁAMI I INDYKIEM

0

Polacy uwielbiają makaron. Nie jest to tajemnica. Bardzo często gości on na naszych stołach pod różnymi postaciami. My tym razem postanowiliśmy przygotować dla Was trochę lżejszą wersję. Nie będzie tutaj żadnego sosu pomidorowego albo serowego, aczkolwiek sera nie odmówimy, bo przecież on nadaje makaronowi ten niebywały smak. Jednak z okazji zbliżającej się wiosny, zrobiło nam się jakoś przyjemnie lekko i dlatego ta nasz propozycja ma taki wiosenny kolor. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:
1 opakowanie brokułów Poltino
1 opakowanie makaronu typu świderki
1 pierś z indyka
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka suszonej natki pietruszki
Sok wyciśnięty z 1 limonki
100 gram sera peccorino
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotujcie al dente, według instrukcji na opakowaniu producenta.
Brokuły ugotujcie al dente w osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę suszonej bazylii. Wymieszajcie i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie w nagrzanym do 180 piekarniku przez około 20 – 25 minut.

Do szklanki wlejcie 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajcie sok wyciśnięty z 1 limonki, 1 łyżkę suszonej bazylii i 1 łyżkę suszonej natki pietruszki. Wymieszajcie.

Po upieczeniu kurczaka przełóżcie go do miski i połączcie z brokułami i makaronem. Całość zalejcie dressingiem i wymieszajcie. Przed podaniem posypcie każdą porcję startym serem peccorino.
Smacznego J
 
 
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.