Czekoladowy keks z malinami i jagodami

0

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
190 g mąki pszennej
150 g malin Poltino
150 g jagód Poltino
20 g kakao
szczypta soli
5 g suchych drożdży
4 jajka
280 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka brandy lub rumu
150 g śmietany kremówki 30 proc.

Składniki na polewę
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
drobne owoce do dekoracji
 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Czekoladę posiekać. Do jednej miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, kakao i dodać drożdże. W drugiej misce ubić jajka z cukrem pudrem na puch. Delikatnie połączyć z suchymi składnikami. Dodać czekoladę, masło, a na końcu brandy i śmietanę. Wrzuć jagody oraz maliny i lekko wymieszać. 

Formę keksówki o dł. 23 cm natłuścić i wysiać mąką. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 50 minut - do suchego patyczka. Chwilę ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem przenieść na kratkę kuchenną i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Czekoladę na polewę rozpuścić z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Polać nią ciasto i odstawić do stężenia. Przed podaniem można udekorować drobnymi owocami.

Smacznego ?
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.