Blog firmowy
DIP ZE SZPINAKU I KARCZOCHÓW
759
0
Gdy przychodzą do nas goście, staramy się zawsze zaskoczyć ich czymś pysznym, czego może nie mieli okazji jeszcze próbować. My dzisiaj przygotowaliśmy dla Was idealną przekąskę, którą zrobicie szybko, będzie smakować wybornie i zaskoczy Waszych gości. Mowa o dipie do krakersów. Jest to takie danie, które z pozoru może wydawać się mało wyszukane, jednak jeśli go spróbujecie, to się w nim zakochacie. Jest idealne na początek spotkania, bo umili czas oczekiwania na danie główne. Spróbujcie go koniecznie.
Składniki:
80 gramów rozmrożonego szpinaku Poltino
400 gramów serc karczochów z puszki
30 gramów sera mozzarella
Pół łyżeczki soli czosnkowej
Pół łyżeczki suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
30 gramów tartego sera pecorino
20 gramów tartego parmezanu
60 ml majonezu
230 gramów serka śmietankowego
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Karczochy odsączyć i lekko posiekać. Tak samo postąpić ze szpinakiem.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek i wrzuć na nią drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, po czym dodać karczochy i czosnek. Całość smażyć około 3 minuty. Następnie dodać serek, sól czosnkową, suszoną bazylię oraz drobno posiekaną
mozzarellę Smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając.
Gotową masę przełożyć do miski, dodać majonez, ser pecorino i parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Idealnie smakuje, podane z krakersami.
Smacznego :)
Komentarze 0