Blog firmowy
DLACZEGO WARTO JESĆ BROKUŁY
784
0
W filmach zawsze brokuł przedstawiany jest jako zdrowe warzywo. Jednak zawsze musi być podawany dzieciom, które z kwaśną miną odmawiają jego jedzenie. Koniec końców przekaz więc nie zawsze jest pozytywny. A tymczasem, jest wiele powodów, dla których wszyscy powinnyśmy używać ich w naszych dania. Specjalnie dla Was zebraliśmy kilka z nich i stworzyliśmy krótką listę. Zobaczcie sami, dlaczego warto sięgnąć po brokuły.
- Posiadają sporą dawkę błonnika. Idealnie sprawdzą się więc podczas diety. Jedna porcja brokułów to jedyne 34 kcal.
- Zapobiegają alergii. Wszystko dzięki zawartości kaempferolu.
- Działają przeciw zapalanie. Ta sama substancja, która pomaga w walce z alergią działa również przeciw zapalnie na nasze stawy i cały organizm.
- Zawierają witaminy A i K, które pomagają przyswajać witaminę D – czyli tzw. witaminę życia.
- Wspomagają nasz wzrok. Wszystko dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.
- Poprawiają wygląd nasze skóry. Zawarta w brokułach glukorafanina przekształca się podczas trawienia w inny związek chemiczny, który z kolei sprzyja regeneracji komórek skóry.
- Wspomagają odpowiednią pracę naszego serca, dzięki zawartości odpowiednich mikroelementów oraz dużą zawartość antyoksydantów.
- Są dobry źródłem białka. 3 g białka i zero gramów tłuszczu.
- Zapobiegają skurczom mięśni. Wszystko za sprawą dużej ilości potasu.
- Wzmacniają kości. 100 gramów brokułów dostarcza organizmowi 4% całego zapotrzebowania na wapń.
Komentarze 0