Blog firmowy
KALAFIOR - WŁAŚCIWOŚCI I SPOSÓB GOTOWANIA
1005
0
Czy wiecie, że na świecie istnieją setki odmian kalafiora? Jeśli nie, to potwierdzamy tę informację. Jednak najbardziej popularne i najczęściej dostępne są odmiany all year round oraz snowball. Kalafiory mogą mieć też różne kolory, od żółtych na fioletowych kończąc. My jednak najbardziej lubimy te białe, a w zasadzie to pięknie kremowe :)
Zdrowotna moc
Kalafior poza tym, że smakuje, również dobrze wpływa na nasz organizm. Zawiera między innymi przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów, które wykazują działanie neutralizujące wolne rodniki. A te jak wiadomo mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. Jak pokazują badania naukowców z Uniwersytetu w Stanie Teksas w USA, regularne spożywanie kalafiora może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka prostaty czy pęcherza. Dzięki tym samy związkom polecany jest on osobom z problemami wrzodowymi. Warto też jeść kalafiora w przypadku chorób układu pokarmowego.
Jest on dobrym rozwiązaniem dla osób cierpiących na cukrzycę, gdyż indeks glikemiczny kalafiora wynosi jedynie 15. Także śmiało po niego sięgajcie, jeśli borykacie się z takimi problemami.
Zasmakuj w kalafiorze
No dobra, to wiecie już, że warto, teraz pora powiedzieć jak najlepiej go przyrządzić. Najprościej jest go ugotować, jednak ważne jest, to żeby go nie przegotować. Kalafior powinien być al dente, bo wtedy smakuje najlepiej. Nie rozpada się i nie tworzy nam się papka. Pamiętajcie też, żeby wrzucać go do osolonej i wrzącej już wody. Nigdy nie gotujcie go razem z wodą.
Oczywiście można go też jeść na surowo. Smakuje idealnie z różnego rodzaju dipami i świetnie może zastąpić nam chipsy podczas wieczornego seansu filmowego. Możliwości jego łączenia z innymi smakami jest wiele. Można go zapiec, usmażyć lub dodać do sałatek. To jak go przyrządzicie zależy tylko od Waszej fantazji kulinarnej. My też będziemy mieli na niego pomysł. Zajrzyjcie do nas za kilka dni, a zobaczycie, że można z niego zrobić nawet główny punkt programu w obiadowym menu.
Kalafior to zdrowe warzywo, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety!
Komentarze 0