KUCHNIA ŚLĄSKA WEDŁUG BERNIKI

0


W listopadzie naszą kuchnię przejęła rodowita Ślązaczka Bernika, która prowadzi bloga „Mój Kulinarny Pamiętnik”. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie wykorzystali tego potencjału i nie porozmawiali trochę na temat kuchni z jej regionu. Bernika jest również ambasadorką śląskich smaków i na jej blogu znajdziecie wiele potraw, które odkrywają smaki tego regionu przed nowym pokolenie. Jaka jest i skąd się wywodzi kuchnia śląska? O tym dowiecie się z naszego dzisiejszego wpisu, który stworzyliśmy właśnie we współpracy z naszą cudowną ambasadorką.

Jak mówi Bernika, kuchnia śląska wywodzi się przede wszystkim z lekkiego odizolowania się i samowystarczalności dawnych gospodarstw wiejskich na tych ziemiach. Jest ona bardzo pożywna, jednak nieco zróżnicowania poprzez wpływy zarówno czeskie, polskie jak i żydowskie czy austriackie. Podstawą dań są niedrogie produkty, takie jak kasze czy ziemniaki. Z warzyw najpopularniejsza jest kapusta kiszona, która będziecie gości również w pysznym przepisie video, jak Bernika dla Was przygotowała.

Jeśli chodzi o same potrawy, to nasza ambasadorka jasno mówi, że można je podzielić na dwie grupy. Pierwsza to dania, które spożywa się w ciągu tygodnia pracy. Zazwyczaj bywały to zupy, takie jak wodzionka czy żur. Jest też miejsce na krupniok i żymloki. Druga grupa to dania bardziej świąteczne, które przygotowuje się z nieco lepszych składników. Są one bardziej zróżnicowane i nieco dłużej się je przygotowuje. Zaliczyć można do nich rosół z makaronem, gumiklejzy, buchty czy kluski z mięsem.  W deserach ślązacy lubią słodycz, dlatego nie żałuje się tutaj cukru. Wiele deserów jest wzmacnianych przez nalewki czy alkohol, nadaje im to mocy i naprawdę pysznego smaku.

Zapytaliśmy też naszą autorkę o to, z czego ta kuchnia słynie najbardziej. Oczywiście na pierwszym miejscu pojawiła się rolada, kołocz, moczka, kluski śląskie czy wodzionka oraz bryje. Nie mogło też zabraknąć krepli, czyli mówiąc inaczej pączków. Ciasto na nie wyrabia się z maki pszennej, drożdży, cukru, mleka, jajek i masła z dodatkiem soli. Muszą być wzmocnione przez spirytus i koniecznie smażone na smalcu. Tylko tak zachowają swój niezwykły smak. Do środka oczywiści powidła czy marmolada. Jak mówi Bernika, takich pączków jak na śląsku, nie zjecie w żadnym innym regionie. Mieliśmy okazję próbować i potwierdzamy, że są naprawdę smaczne.

Śląsk i jego mieszkańcy to również bardzo otwarci, weseli i naprawdę pogodni ludzie. Można z nimi pożartować, a wspólnie biesiadując na pewno głodni nie wyjedziecie. Dlatego jeśli macie ochotę sprawdzić czym są i jak smakują te wszystkie pyszne dania, to Bernika zaprasza Was na kulinarną wyprawę do swojego rodzimego regionu. Obiecuje, że będzie to dla Was pyszna i pełna atrakcji podróż. Skorzystacie z zaproszenia?
 

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background