Blog firmowy
ŚWIĄTECZNY KEKS
936
0
Dom pachnący ciastem, to chyba wspomnienia każdego z nas. Dlatego już dzisiaj namawiamy Was do tego, żeby tuż przed świętami znaleźć czas na odrobinę pracy w kuchni. Bo przecież ciast upieczone samemu zawsze będą smakowały lepiej. My mamy dla Was prosty przepis na keks z dodatkiem jagód. Wpisze się on super w świąteczne menu i sprawi, że w Waszym domu będzie pięknie pachniało.
Składniki:
250 gram mąki pszennej
200 gram cukru
250 gram masła
5 jajek
2 łyżki wódki
ziarna z 1 laski wanilii
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1 pomarańczy
500 gram bakalii: suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone daktyle
1 szklanka jagód Poltino
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie lekko poszatkuj na mniejsze części. Następnie zalej je wrzątkiem i dodaj wódkę. Odstaw na 15 minut. Odsącz i wymieszaj z połową ilości mąki.
Pomarańcze i cytrynę sparz i zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach.
Masło utrzyj z cukrem na lekką i puszystą masę. Ciągle mieszając dodawaj po jednym jajku. Miksuj całość na średnich obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodaj ziarenk wanilii oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.
Kiedy masa będzie gotowa powoli mieszając, dodawaj mąkę. Na koniec wrzuć bakalie i jagody. Ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 60 minut.
Komentarze 0