Ciasto czekoladowo - korzenne z wiśniami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie wiśni Poltino
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • Półtorej szklanki mąki
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
  • Obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żółtka.
  • Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać mąki z dodatkami oraz wystudzone masło.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) i dodać do ciasta wraz z wiśniami i orzechami.
  • Wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy na bakę.
  • Piec w temp. 180'C przez ok. 40-45 min
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background