Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie wiśni Poltino
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- Półtorej szklanki mąki
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
- Obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao wymieszać.
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żółtka.
- Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać mąki z dodatkami oraz wystudzone masło.
- Dokładnie wymieszać.
- Czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) i dodać do ciasta wraz z wiśniami i orzechami.
- Wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy na bakę.
- Piec w temp. 180'C przez ok. 40-45 min
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0