Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
1 opakowanie wiśni Poltino
5 jajek
1 szklanka cukru
Półtorej szklanki mąki
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
1 kostka masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
5 jajek
1 szklanka cukru
Półtorej szklanki mąki
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
1 kostka masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawęi kakao wymieszać. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec dodać żółtka.
Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać mąki z dodatkami oraz wystudzone masło. Dokładnie wymieszać .Czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) i dodać do ciasta wraz z wiśniami i orzechami Wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy na bakę.
Piec w temp. 180'C przez ok. 40-45 min
Smacznego :)
Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać mąki z dodatkami oraz wystudzone masło. Dokładnie wymieszać .Czekoladę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) i dodać do ciasta wraz z wiśniami i orzechami Wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy na bakę.
Piec w temp. 180'C przez ok. 40-45 min
Smacznego :)
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0