Nasze sprawdzone przepisy
Ciasto z masą z kaszy manny oraz malinową frużeliną.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 60 min
Czas całkowity: 80 min
Ilość porcji: 8
Poltino Przepisy kulinarne 57
0
Składniki:
Krem z kaszy manny:
4 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gramów masła
Masa z nutelli:
300 gramów nutelli
3 łyżki masła
Frużelina malinowa:
1 opakowanie malin Poltino
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
8 gramów żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
500 gramów ciasteczek czekoladowych
3 łyżki masła
4 szklanki mleka
8 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gramów masła
Masa z nutelli:
300 gramów nutelli
3 łyżki masła
Frużelina malinowa:
1 opakowanie malin Poltino
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku pomarańczowego
8 gramów żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
500 gramów ciasteczek czekoladowych
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Masa z kaszy manny:
W rondelku zagotować mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć dodać powoli kaszę, cały czas mieszając.
Gotować, aż kasza zgęstnieje. Następnie odstawić i ostudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując.
Gdy wszystkie składniki się połączą masa jest gotowa.
Masa z nutelli:
Nutelę zmiksować razem z masłem na puszysty krem.
Frużelina malinowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i poczekać, aż lekko spęcznieje.
Maliny wrzuć do garnka. Dodać cukier oraz sok z pomarańczy.
Całość podgrzać na małym ogniu. Gdy maliny zaczną się rozpadać, wymieszać.
Do malinowej masy dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. Następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Złożenie ciasta:
Ciasteczka czekoladowe zblendować z masłem. Następnie powstała masę wyłożyć do kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć masę z nutelli, następnie masę z kaszy manny i na wierzch frużelinę malinową. Tak przygotowanie ciasto wstawić do lodówki na noc.
W rondelku zagotować mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć dodać powoli kaszę, cały czas mieszając.
Gotować, aż kasza zgęstnieje. Następnie odstawić i ostudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując.
Gdy wszystkie składniki się połączą masa jest gotowa.
Masa z nutelli:
Nutelę zmiksować razem z masłem na puszysty krem.
Frużelina malinowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i poczekać, aż lekko spęcznieje.
Maliny wrzuć do garnka. Dodać cukier oraz sok z pomarańczy.
Całość podgrzać na małym ogniu. Gdy maliny zaczną się rozpadać, wymieszać.
Do malinowej masy dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. Następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Złożenie ciasta:
Ciasteczka czekoladowe zblendować z masłem. Następnie powstała masę wyłożyć do kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć masę z nutelli, następnie masę z kaszy manny i na wierzch frużelinę malinową. Tak przygotowanie ciasto wstawić do lodówki na noc.
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0