Nasze sprawdzone przepisy
Kruche ciasteczka świąteczne z nadzieniem
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 50 min
Ilość porcji: 40
Poltino Przepisy kulinarne 163
0
Składniki:
- 4 łyżki marmolady pączkowej o smaku różanym Poltino
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę oraz cukier puder.
- Następnie dodać cukier waniliowy.
- Wszystko razem porządnie wymieszać.
- Do tak przygotowanych składników dodać masło oraz jajko.
- Rękami wyrobić jednolite ciasto.
- Następnie uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć o lodówki na około 3 godziny.
- Ciasto odrywać porcjami i rozwałkowywać.
- Następnie formą do ciasteczek wykrawać ciasteczka.
- W połowie przygotowanych ciasteczek na środku wyciąć dodatkowy kształt np. serduszka.
- Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Po wyjęciu ciasteczka ostudzić.
- Następnie na pełne ciasteczka nakładać marmoladę i na wierzch położyć ciasteczka z wyciętym w środku wzorem.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0