Malinowy deser warstwowy z lodami waniliowymi

Czas przygotowania: 75 min
Czas całkowity: 75 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 902.75 kcal na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 200g Malin Poltino
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g serka mascarpone
  • 4 duże gałki lodów waniliowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Czerwone I czarne porzeczki Poltino do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sos malinowy:
  1. Około 150g malin zblendować z 50g cukru pudru i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiego sosu.
  2. Odstawić.
Krem:
  1. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem pudru i ekstraktem waniliowym, aż powstanie gęsta śmietana.
  2. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Warstwa malin:
  1. Pozostałe maliny delikatnie pokruszyć widelcem, tworząc lekko zgniecioną warstwę.
Składanie deseru:
  1. Na dno szklanego pucharka nałożyć warstwę kremu.
  2. Dodać warstwę zgniecionych malin.
  3. Polać cienką warstwą sosu malinowego.
  4. Powtórzyć proces, tworząc kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka.
  5. Wierzch deseru udekorować gałką lodów waniliowych, wiórkami kokosowymi i owocami.
  6. Deser można posypać odrobiną cukru pudru dla efektu "śnieżnego".
Przed podaniem, deser najlepiej umieścić w lodówce na około 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Podawać chłodny.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background