Malinowy deser warstwowy z lodami waniliowymi

Czas przygotowania: 75 min
Czas całkowity: 75 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 902.75 kcal na porcję kcal
Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 200g Malin Poltino
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g serka mascarpone
  • 4 duże gałki lodów waniliowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Czerwone I czarne porzeczki Poltino do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sos malinowy:
  • Około 150g malin zblendować z 50g cukru pudru i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiego sosu.
  • Odstawić.
Krem:
  • Śmietankę ubić z pozostałym cukrem pudru i ekstraktem waniliowym, aż powstanie gęsta śmietana.
  • Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Warstwa malin:
  • Pozostałe maliny delikatnie pokruszyć widelcem, tworząc lekko zgniecioną warstwę.
Składanie deseru:
  • Na dno szklanego pucharka nałożyć warstwę kremu.
  • Dodać warstwę zgniecionych malin.
  • Polać cienką warstwą sosu malinowego.
  • Powtórzyć proces, tworząc kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka.
  • Wierzch deseru udekorować gałką lodów waniliowych, wiórkami kokosowymi i owocami.
  • Deser można posypać odrobiną cukru pudru dla efektu "śnieżnego".
Przed podaniem, deser najlepiej umieścić w lodówce na około 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Podawać chłodny.
Smacznego!
 

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background