Nasze sprawdzone przepisy
Malinowy deser warstwowy z lodami waniliowymi
Czas przygotowania: 75 min
Czas całkowity: 75 min
Ilość porcji: 4
Kalorii: 902.75 kcal na porcję kcal
Poltino Przepisy kulinarne 93
0
Składniki:
- 200g Malin Poltino
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g serka mascarpone
- 4 duże gałki lodów waniliowych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Czerwone I czarne porzeczki Poltino do dekoracji
Sposób przygotowania:
Sos malinowy:
Smacznego!
- Około 150g malin zblendować z 50g cukru pudru i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiego sosu.
- Odstawić.
- Śmietankę ubić z pozostałym cukrem pudru i ekstraktem waniliowym, aż powstanie gęsta śmietana.
- Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostałe maliny delikatnie pokruszyć widelcem, tworząc lekko zgniecioną warstwę.
- Na dno szklanego pucharka nałożyć warstwę kremu.
- Dodać warstwę zgniecionych malin.
- Polać cienką warstwą sosu malinowego.
- Powtórzyć proces, tworząc kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka.
- Wierzch deseru udekorować gałką lodów waniliowych, wiórkami kokosowymi i owocami.
- Deser można posypać odrobiną cukru pudru dla efektu "śnieżnego".
Smacznego!
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0