Mocno czekoladowy tort z malinami

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

Biszkopt:
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 350 gramów kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 125 gramów gorzkiej czekolady
  • 25 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 gramów serka mascarpone
  • Półtorej szklanki malin Poltino

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  • Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na drobną mąkę.
  • Masło ubij z połową cukru.
  • Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
  • Na koniec dodaj mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  • Miksuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • Białko ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
  • Dodaj powstałą pianę do ciasta i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką tortownicy.
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
  • Po tym czasie, ostudź ciasto.
Nadzienie:
  • Kremówkę podgrzej w małym rondelku.
  • Musi być ciepła, ale nie może się zagotować.
  • Następnie dodaj połamaną czekoladę i cały czas mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia.
  • Musi powstać jednolita masa czekoladowa.
  • Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na noc do lodówki.
  • Schłodzony krem zmiksuj z serkiem mascarpone.
  • Należy miksować do momentu, aż powstanie gęsty krem.
  • Biszkopt przekrój na połowę i wysmaruj kremem czekoladowym.
  • Powbijaj w niego maliny.
  • Całość przykryj drugą warstwą biszkoptu i wierzch wysmaruj pozostałą ilością kremu.
  • Wstaw do lodówki na około 3 godziny.Tort gotowy.
Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background