Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Biszkopt:
- 250 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 350 gramów kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- Szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 125 gramów gorzkiej czekolady
- 25 gramów gorzkiej czekolady
- 50 gramów serka mascarpone
- Półtorej szklanki malin Poltino
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na drobną mąkę.
- Masło ubij z połową cukru.
- Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli.
- Miksuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Białko ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
- Dodaj powstałą pianę do ciasta i wymieszaj.
- Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką tortownicy.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
- Po tym czasie, ostudź ciasto.
- Kremówkę podgrzej w małym rondelku.
- Musi być ciepła, ale nie może się zagotować.
- Następnie dodaj połamaną czekoladę i cały czas mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia.
- Musi powstać jednolita masa czekoladowa.
- Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na noc do lodówki.
- Schłodzony krem zmiksuj z serkiem mascarpone.
- Należy miksować do momentu, aż powstanie gęsty krem.
- Biszkopt przekrój na połowę i wysmaruj kremem czekoladowym.
- Powbijaj w niego maliny.
- Całość przykryj drugą warstwą biszkoptu i wierzch wysmaruj pozostałą ilością kremu.
- Wstaw do lodówki na około 3 godziny.Tort gotowy.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0