Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- 2 opakowania kalafiora Poltino
- 1 jajko
- 100 gramów żółtego sera
- Szczypta mielonej papryki
- Szczypta oregano
- Sól
- Pieprz
- Pęczek zielonych szparagów
- Połowa cukinii
- 300 gramów passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżki cukru
- Sól
- Pieprz
- Listki świeżej bazylii i mięty
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Kalafior rozdrabniamy w blenderze na drobny grysik. Następnie gotujemy w ¾ szklanki, osolonej wody przez 15 minut.
- Odcedzamy i studzimy.
- Wkładamy w szmatkę i dokładnie odcedzamy. Musimy się pozbyć jak największej ilości wody z kalafiora. Tak przygotowany wkładamy do miski.
- Dodajemy jajko starty ser oraz pozostałe przyprawy. Wyrabiamy ciasto.
- Następnie przekładamy je na blachę i formujemy pożądany przez nas kształt. Masa będzie sypka, więc nie przejmujcie się, że nie ma takiej konsystencji jak przy cieście drożdżowym.
- Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.
- Do garnka wlewamy passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier, suszona bazylię i oregano.
- Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
- Gotowy sos wykładamy na podpieczony spód kalafiorowy.
- Układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki cukinię i wykładamy szparagi.
- Ponownie wkładamy do pieca na około 15 minut.
- Przed podaniem, posypujemy pizzę listkami świeżej bazylii i mięty.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0