Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Ciasto:
- Półtorej szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¾ kostki masła
- Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki czarnych porzeczek Poltino
- ¾ szklanki mąki
- ½ kostki zimnego masła
- Szczypta soli
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Masło należy roztopić w rondelku i odstawić do ostudzenia.
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, polecamy również przesiać składniki sypkie przez sitko aby nadać ciastu puszystości.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując.
- Do mąki dodać masło oraz ubite jajka.
- Całość wymieszać.
- Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, aby je zagęścić należy dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto należy wylać na prostokątną blachę. Na wierzch wysypać po całości owoce czarnej porzeczki. Muszą całkowicie zakryć ciasto.
Kruszonka:
- Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone masło.
- Dodać cukier puder i zagnieść całość. Muszą powstać grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch ciasta i posyp cukrem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze do 180 stopni przez około 35 – 40 minut.
Smacznego :)
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 1