Rolada z truskawkami

Przepisy kulinarne
1

Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 50 gramów drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
Masa śmietanowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Sos truskawkowy:

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  • Żółtka ubić z cukrem. Następnie cały czas miksując, połączyć obydwie masy ze sobą.
  • Dodać przesiane i połączone ze sobą mąki, i bardzo delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać na prostokątną blachę wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.
  • Piec przez 8 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Po tym czasie wyjąć biszkopt i przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
  • Szybko zawinąć roladę i odstawić do ostudzenia.
Masa śmietanowa:
  • Żelatynę przesypać do miseczki i zalać zimna wodą. Wystarczy, że jedynie przykryje żelatynę.
  • Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubić.
  • Pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
  • Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Następnie dodać resztę kremu.
  • Ponownie wymieszać.
  • Odstawić krem do lodówki.
Marmolada truskawkowa:
  • Truskawki zblendować z odrobiną wody i wlać do garnka.
  • Dodać żelatynę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia żelatyny.
  • Zdjąć z gazu i ostudzić.
  • Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą, na którą następnie należy nałożyć masę śmietanową.
  • Całość ponownie zwinąć i wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)

Nasze
składniki

Brukselki - background

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 1

Super przepis.Robie na jutro do kawki????
Ewi
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background