Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 50 gramów drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie truskawek Poltino
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Żółtka ubić z cukrem. Następnie cały czas miksując, połączyć obydwie masy ze sobą.
- Dodać przesiane i połączone ze sobą mąki, i bardzo delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać na prostokątną blachę wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.
- Piec przez 8 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po tym czasie wyjąć biszkopt i przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
- Szybko zawinąć roladę i odstawić do ostudzenia.
- Żelatynę przesypać do miseczki i zalać zimna wodą. Wystarczy, że jedynie przykryje żelatynę.
- Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubić.
- Pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
- Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Następnie dodać resztę kremu.
- Ponownie wymieszać.
- Odstawić krem do lodówki.
- Truskawki zblendować z odrobiną wody i wlać do garnka.
- Dodać żelatynę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia żelatyny.
- Zdjąć z gazu i ostudzić.
- Biszkopt rozwinąć, posmarować marmoladą, na którą następnie należy nałożyć masę śmietanową.
- Całość ponownie zwinąć i wstawić na noc do lodówki.
Nasze
składniki
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 1