Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
- 100 mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 gram masła
- 2 jajka
Masa serowa:
- 500 gram twarogu sernikowego
- 250 gram mascarpone
- 3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 350 gram jagód Poltino
Sposób przygotowania:
Spód:
Masa serowa:
- Do miski wsypać mąkę i dodać cukier oraz proszek do pieczenia i drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki należy rozcierać dłońmi, aż do powstania drobnej kruszonki. Następnie dodać jajko i zagnieść całość na jednolite ciasto.
- Tak przygotowanym ciastem, należy wyłożyć wysmarowaną masłem tortownicę. Wykładamy spód oraz boki tortownicy.
- Następnie wkładamy ją do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor przez około 20 minut.
Masa serowa:
- Do miski włożyć twaróg, mascarpone oraz wsypać cukier, budyń i cukier waniliowy. Całość zmiksować na wolnych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i ponownie miksować przez 2 minuty. Gotową masę przelać na wcześniej upieczony spód. Wierzch ciasta wysypać jagodami.
- Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Kiedy będzie chłodne, można je wstawić na około godzinę do lodówki.
Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0