Tarta szpinakowa jak marzenie

Przepisy kulinarne
0

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 gramów świeżego szpinaku
  • 250 gramów sera ricotta
  • 250 g startego parmezanu
  • 150 gramów boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie rozwiń, rozmroź w temperaturze pokojowej.
  • Formę na tatrę o śr. 28 cm wyłóż pergaminem.
  • Wylep ciastem i odetnij wystające krawędzie.
  •  Na rozgrzane na patelni masło wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
  • Następnie dodaj boczek i delikatnie go podsmaż.
  • Na koniec wrzuć szpinak i duś, aż odparuje woda.
  • Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  • W misce wymieszaj ricottę z jajkami i startym parmezanem.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Do masy dodaj szpinak i lekko przemieszaj.
  • Wyłóż na ciasto w formie, zostawiając wolne brzegi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Piecz 30-35 minut.

Smacznego

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.
Brokuły - background Pomidory z bazylią - background Pomidor - background