Nasze sprawdzone przepisy
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 gramów świeżego szpinaku
- 250 gramów sera ricotta
- 250 g startego parmezanu
- 150 gramów boczku
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń, rozmroź w temperaturze pokojowej.
- Formę na tatrę o śr. 28 cm wyłóż pergaminem.
- Wylep ciastem i odetnij wystające krawędzie.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
- Następnie dodaj boczek i delikatnie go podsmaż.
- Na koniec wrzuć szpinak i duś, aż odparuje woda.
- Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
- W misce wymieszaj ricottę z jajkami i startym parmezanem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Do masy dodaj szpinak i lekko przemieszaj.
- Wyłóż na ciasto w formie, zostawiając wolne brzegi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piecz 30-35 minut.
Smacznego
Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?
Dodaj zdjęcia
Komentarze 0