Tarta z serem, bobem i pomidorami

0

Składniki:

Spód:
125 gramów masła
125 gramów tłustego mielonego twarogu
125 gramów mąki pszennej
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
200 gramów bobu Poltino
100 gramów fasoli szparagowej zielonej Poltino
8 pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
200 gramów boczku
120 gramów sera pleśniowego, pokruszonego
120 gramów startego sera Cheedar
Świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spód:
Składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera wrzucić masło i twaróg. Miksować do połączenia. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do całkowitego połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 25 cm. Forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Nadzienie:
Fasolkę i bób ugotować al dente. Odsączyć i ostudzić. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, aż będzie szklista. Dodać pokrojony w paseczki boczek i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Całość wyłożyć na podpieczony spód i dodać bób, fasolkę. Wszystko zasypać serem Cheedar i pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzch posypać świeżo mielonym pieprzem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut.
 
Smacznego :)
 

Nasze
składniki

Również wykonałeś tę potrawę
i chcesz podzielić się z nami swoim dziełem?

Dodaj zdjęcia
Przeciągnij i upuść tutaj zdjęcia lub kliknij aby wybrać.

Komentarze 0

Nie dodano jeszcze żadnych opinii.